Dietetyka i Poradnictwo Żywieniowe

Podyplomowe Studia Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego

Celem studiów:

Uzyskanie przez uczestników wiedzy i umiejętności z zakresu dietetyki. Ukończenie Podyplomowych Studiów Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego daje absolwentowi gwarancję posiadania wiedzy umożliwiającej przygotowanie diagnozy żywieniowej, będącej podstawą profesjonalnego postępowania dietetycznego.

Zdobyta przez uczestników studiów wiedza może być wykorzystana w takich dziedzinach jak:

  • poradnictwo żywieniowe i dietetyczne,
  • planowanie żywienia na poziomie indywidualnym i zbiorowym,
  • kontrola jakości żywności, poziomu spożycia i sposobu żywienia.

Program:

Program studiów przewiduje następujące treści kształcenia:

  • podstawy biochemii i fizjologii żywienia,
  • podstawy anatomii i fizjologii człowieka,
  • wartość odżywcza żywności,
  • żywienie człowieka zdrowego i chorego,
  • bezpieczeństwo żywności i żywienia,
  • ocena żywienia,
  • technologia sporządzania potraw,
  • ocena jakości potraw,
  • podstawy ustawodawstwa żywnościowego,
  • edukacja i poradnictwo żywieniowe,
  • metodyka nauczania,
  • seminarium dyplomowe.

 

Liczba semestrów: 2

Liczba godzin: 350